1. HASTA YORUMLARI
  2. SIK SORULANLAR
Varis Tedavisi | Dr. Rengin TÜRKGÜLERVARİS TEDAVİSİ
  1. HASTA YORUMLARI
  2. +90312 224 1314
Varis Tedavisi | Dr. Rengin TÜRKGÜLERVaris Tedavisi | Dr. Rengin TÜRKGÜLER

Ameliyatsız Varis Tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi Yöntemleri

Varis; deri altında oluşan toplardamarların genişlemesi ve damar yapısının bozulması olarak tanımlanan bir hastalıktır. Toplardamar vücuttaki kanı dolaşıma kazandırmak için kalbe taşıma işlevi görür. Bacaklarda da kan toplardamar ile kalbe itilir. Ancak toplardamarın içindeki kapakçıkların bozulması sonucu kan kalbe taşınmaz ve damar içinde birikerek varisleri oluşturur. Varis tedavilerinde varis ameliyatı olabileceği gibi ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri de vardır.

Ameliyatsız Varis Tedavisi Girişimsel Radyoloji Uzmanları Tarafından Uygulanır. 

Ameliyatsız Varis Tedavisi
Ameliyattan kaçan hastalar, varis çorabı, sülük tedavisi ve çeşitli kremler kullanarak varislerden kurtulmak isteseler de bu yöntemler işe yaramaz ve boşa zaman kaybına neden olur. Yaklaşık on yıldır varis tedavilerinde ameliyatsız yöntemler kullanılıyor. Girişimsel radyoloji uzmanları tarafından yapılan acısız ağrısız, hızlı, güvenilir, ucuz ve konforlu yöntemlerdir. Uygulama sonrasında deride kızarıklık, şişlik ve kabarma gibi rahatsız edici yan etkiler görülmez. Hasta uygulamadan hemen sonra taburcu edilir. Ameliyatsız varis tedavilerinde çok sık kullanılan bazı yöntemler vardır.

Lazerle Varis Tedavisi

Lazerle varis tedavisi, ağrısız ve kolay uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde lazer ile küçük ve büyük safen olmak üzere iki büyük toplardamarda kapak yetmezliği nedeni ile oluşan büyük damara uygulanır. Böylelikle varisin ileride tekrarlama ihtimali en aza indirgenmiş olur. Yöntem ultrason cihazı ile damarları görerek yapılır. Lazer fiberi damara yerleştirilir yukarıdan aşağı olmak üzere yavaşça çekilir ve damarı kapatır. 

Köpükle Varis Tedavisi

Köpük yöntemi çok kısa bir sürede tüm hastalara uygulanabilir. Genellikle kılcal varis ve orta boy varislere uygulanır. Sklerozan maddesinin köpük halinde çok ince bir iğne yardımıyla damara uygulanmasıdır. Köpükle varis tedavisi İşleminden hemen sonra damar kapanır ama estetik olarak görünümünün düzelmesi biraz zaman alabilir. Bu süre varisin büyüklüğüne bağlı olarak ve hastadan hastaya değişkenlik gösterir. 

Skleroterapi Varis Tedavisi

Skleroterapi varis tedavisi; sklerozan denen maddenin varis damarı içerisine enjekte edilerek damarın yok edilmesidir. İğne tedavisi olarak da bilinir. Sklerozan maddesi damara verildikten sonra damarın kapanıp yok olmasını sağlar. Bu yöntem kılcal varis, orta boy varis ve büyük boy varis tedavilerinde kullanılır. Ancak ana damar tedavisi için önerilmez.

Varis için Noninvaziv Tedavi

Varis kanla dolmuş bükülmüş, genişlemiş ve ağrılı damarlardır. Genellikle bacaklarda gelişir ve cildin yüzeyinin üzerinde yükselir. Hayati tehlike oluşturmazlar, ancak rahatsızlığa neden olabilirler.

Varis için Noninvaziv Tedaviler Nelerdir?

Geleneksel olarak, varisli damarları çıkarmak için “damar sıyırma” olarak bilinen bir ameliyat gerçekleştirilirdi. Bu prosedür küçük insizyonlar (kesi) yapılmasını ve damarların fiziksel olarak vücuttan çekilmesini ifade eder. Bununla birlikte, minimal veya ameliyatsız prosedürler kullanarak varisli damarları çıkarmak için daha yeni teknolojiler geliştirilmiştir. Noninvaziv bir prosedür cerrahi değildir ve cildi kesen veya fiziksel olarak vücuda giren alet veya ekipman içermez. Minimal invaziv prosedürler deride küçük kesiler yapılarak gerçekleştirilir.

Varis için Noninvaziv Tedavi Türleri Nelerdir?

Varis tedavisi için birkaç farklı minimal veya noninvaziv prosedür vardır. Bunlar:

Skleroterapi

Skleroterapinin amacı, varisleşmiş damarları sklerozant adı verilen bir solüsyon enjekte ederek yok etmektir. Sklerosant varisleşmiş damarın iç duvarını yaralar ve yapışarak kapanmasına neden olur, böylece kanın daha sağlıklı damarlara yönelmesini sağlar. Vücudunuz sonunda damarları yok eder ve zamanla kaybolur. Kullanılan sklerosan çözeltisi, sodyum tetradesil sülfat olarak bilinir. Bu tip prosedür tipik olarak cildin yüzeyine “örümcek damarları” adı verilen küçük varisli damarları tedavi etmek ve bacağın görünümünü iyileştirmek için kullanılır.

Köpük skleroterapi adı verilen bir prosedür, sklerosantın damara enjekte edilmeden önce bir köpüğe dönüştürülmesini içerir. Bu işlem daha büyük damarlar için kullanılır, çünkü köpük sıvıdan daha büyük bir yüzey alanını kaplayabilir.

Radyofrekans ablasyonu

Bu prosedürde, radyofrekans enerjisi olarak da adlandırılan radyo dalgaları damar duvarından iletilir. Doktorunuz damarları uyuşturacak, bacağın içinde görmek için bir ultrason kullanacak ve daha sonra damar duvarı boyunca radyofrekans enerjisi uygulamak için damar boyunca bir tel kateter geçirecektir. Tipik olarak, bu kateter dizden kasıklara doğru ilerler.

Damar duvarı ısınır, kalınlaşır ve büzülür ve sonunda vücut tarafından yeniden emilir ve kaybolur. Bu prosedürün tam sonuçlarını görmek birkaç hafta veya ay sürebilir.

Endovenöz Lazer Ablasyonu

Lazer ablasyon, radyofrekans enerjisinden ziyade lazer enerjisi kullanması dışında radyofrekans ablasyona benzer. Lazer fiber kateter içine yerleştirilir, gerekli yere taşınır ve lazer enerjisi damarın ısı ile kapanmasına neden olur. Damar sonunda küçülür ve zaman içinde vücudunuz tarafından yeniden emilir. Radyofrekans ve lazer tedavisi sıklıkla bacağın daha derin damarlarını tedavi etmek için kullanılır.

Varisler İçin Kimler İnvaziv Olmayan Tedavi Görmelidir?

Varis tedavisi olmadan bir takım önlemler almak mümkündür. Kendi başınıza, bu basit şeyleri denemek isteyebilirsiniz:

  • egzersiz yapmak
  • kilo kaybı
  • otururken bacaklarını kaldırmak
  • kompresyon çorapları giymek

Aşağıdaki durumlarda doktor tarafından invaziv olmayan tedavi önerilebilir:

  • kendi kendine bakım başarılı olmamışsa
  • bacağınızın görünümü sıkıntıya neden oluyorsa
  • herhangi bir acı veya kramp yaşanıyorsa
    • kan pıhtıları sıklıkla oluşuyorsa
    • flebit oluşuyorsa
    • ülser veya yaralar oluşuyorsa
    • cildinizin altındaki yağ dokusu, lipodermatoskleroz adı verilen damardaki kan basıncı nedeniyle sertleşiyorsa tedaviye gidilebilir.

Varis için İnvaziv Olmayan Bir Tedavi Sırasında Ne Bekleyebilirsiniz?

Varisler için noninvaziv tedavi tipik olarak lokal anestezi kullanılarak bir doktor kliniğinde yapılır.

İşlemden Önce

Hamileyseniz, alerjiniz varsa veya herhangi bir bitkisel takviye de dahil olmak üzere herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuza söylediğinizden emin olun. Doktorunuz, işlemden birkaç gün önce kanın pıhtılaşmasını zorlaştıran aspirin, kan inceltici veya diğer ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir.

İşlem Sırasında

Tüm işlem boyunca uyanık olacaksınız. Doktorunuz damarları görselleştirmek için ultrason kullanacak ve bacağınız yerel bir anestezi ile uyuşturacaktır. Kateter yerleştirildiğinde hafif bir baskı hissedebilir veya damara sklerosan solüsyon enjekte edilirse küçük batma hissedebilirsiniz. Lazer kullanılıyorsa, prosedür sırasında koruyucu gözlük takmanız istenebilecektir. Radyofrekans veya lazerle damarın kapanması ağrılı olmamaktadır.

Tedaviden Sonra

Şişlik ve kanamayı kontrol etmek için bacaklarınız bandajla sarılabilir. Bu bandajların birkaç gün giyilmesi gerekebilir. İşlemden sonra bir arkadaşınızın veya akrabanızın sizi eve götürmeyi planlamalısınız ve bir veya iki hafta boyunca yorucu egzersizden kaçınmanız tavsiye edilebilir. Doktorunuzun tavsiye etmediği hiçbir ilacı kullanmamalısınız.

Ek olarak, doktorunuz prosedürü takiben sıcak banyolardan veya jakuzilerden kaçınmanızı isteyebilir. Yumuşak sabun ve ılık su ile serin duşlar veya banyoları önerilir.

Varis için İnvaziv Olmayan Tedavilerin Riskleri Nelerdir?

Noninvaziv tedaviler genellikle çok güvenlidir, ancak tüm tıbbi prosedürlerde olduğu gibi bazı riskler vardır. Tüm prosedürlerin riski vardır:

  • anesteziye alerjik reaksiyon
  • kanama
  • morarma
  • yara
  • enfeksiyon

Skleroterapi

Skleroterapi riskleri şunları içerebilir:

  • kan pıhtıları
  • morarma
  • hava balonları
  • küçük cilt yaraları
  • hafif iltihap veya şişme
  • çözeltinin çevre dokulara sızması

Radyofrekans ve Lazer Ablasyon

Radyofrekans ve lazer ablasyon riskleri şunları içerir:

  • kan pıhtıları
  • morarma
  • hematom veya kan damarlarının dışında bir kan toplanması
  • enfeksiyon
  • cilt yanıkları
  • ciltte karıncalanma veya karıncalanma hissi
  • sinir hasarı
Görünüm ve Kurtarma Süreci

Tipik olarak, tedavi aldıktan sonra bir veya iki gün içinde normal aktivitelere devam edebilirsiniz. Tedaviyi takip eden bir hafta boyunca gün boyunca kompresyon çorapları giymeniz gerekecektir.

Genel olarak, noninvaziv prosedürler çok başarılıdır ve komplikasyon riski düşüktür. Tipik olarak, bu prosedürler cildin bacaklar veya diğer bölgelerdeki görünümünü iyileştirir. Çoğu durumda, yara izi veya morarma belirtisi yoktur, ancak varisli damarların geri dönmesi riski düşüktür. Kompresyon çorapları giymek, varisli damarların geri dönme riskini azaltabilir.

Ameliyatsız Varis TedavisiHasta Yorumları5
  • Varislerim iki seansta bitmiş durumda 09.04.2019
    Varislere köpük tedavisi yaptıranlar

    Sayın Rengin Hocam;

    Varis tedavisi için geldiğim bu yerde büyük memnuniyetle ayrıldım.Abimde de olduğu için tekrarlamasından çekiniyordum ama rengin Hocamla birlikte 2 seansta iki bacağımda bitmiş durumda.

    Şuan çok rahatım bügünde kontrole geldim ve herşeyin çok iyi gittiğini öğrendim. Hem sağlık açısından hemde görünüş açısından heryeş çok iyi. İlginiz, güler yüzünüz herşey için çok teşekkürler.

    Benim işlemim artık bitti.

    Sevgilerle

    Kadir Yiğit Hatipoğlu

    01.04.2019

  • Varisten kolay kurtulmak inanılmaz 08.11.2018
    Bacak kılcal damar tedavisi yaptıranlar

    20 yıldır yanımdan ayrılmayan ağrılarımdan 2 seansta kurtuldum.Rengin hocama ve hemşire arkadaşlara çok teşekkür ederim. Keşke daha önce tanısaymışım, daha önce gelseymişim.Varislerimin bana yaşattığı ızdıraplardan bu kadar kolay kurtulmak inanılmaz...Çok güzel... Tatlı dilli, güler yüzlü meslektaşım Allah razı olsun, hayat boyu başarı ve mutluluklar diliyorum.

    Sevgiler Saygılar

    Yasemin Ağar

  • İyi ki tanışmışım 06.10.2017
    Köpük tedavisi yaptıranlar

    Kızım Şule Erakman Yılmaz'ın sayesinde doktorum Rengin Türkgüler hanımla tanıştım, iyi ki tanışmışım. Köpük tedavisi oldum. Çok memnun kaldım. Çok teşekkür ediyorum. Yolu açık olsun diliyorum. Başarılarının devamını diliyorum.

    Sevgiler

  • Varis şikayetlerimiz çok yüksek boyutlara ulaşmıştı 02.03.2019
    Endovenöz lazer ablasyon yaptıranlar

    Dr. Rengin Hanım'la karşılaştığımız için özellikle şükürler olsun. Annemiz yüksek riskli kalp kapak ve aort damar hastası,kalp hastalıklarının yanı sıra varis şikayetlerimizde çok yüksek boyutlara ulaşmıştı,bir sondaki evre varis ülseri diye geçen kanamalı yaralar olacaktı.Bir çok doktorun yüksek risk grubunda gördüğü annemizin tedavisini Rengin Hanım üstlendi. Varis konusundaki tecrübeleri içimizi rahatlatan en önemli noktaydı.Tedavi sürecimiz en ufak dahi sorun olmadan tamamlandı ve sonuç gerçekten harika. Şifalı ellere teslim olmak bu olsa gerek.

    Sevgili hocamız Rengin Hanım ve geğerli ekip arkadaşlarına herşey için çok çok teşekkür ederiz.

    ZEHRA KASAP VE AİLESİ

  • Kesinlikle kesi ve dikiş yok 24.01.2018
    Lazerle varis tedavisi yaptıranlar
    Kesinlikle kesi ve dikiş yok

    Dr.Rengin Hanıma Kardeşim Emrah Özdek aracılığı ile ulaştım. Yıllardır çekmiş olduğum rahatsızlık geceleri uykularımın bölünmesi, bacaklarımda ağrı ve ara ara devam eden kramp ağrıları ve dahası...

    Tedavi olduğum süreç sonrası bu sıkıntılarımdan ve şikayetlerimden kurtulmuş olmam ve tedavi sürecindeki en önemli noktalardan birisi de kesinlikle kesi ve dikiş olmaması oldukça başarılı.

    8 yıldır çektiğim bu rahatsızlığı kendi ihmalime veriyorum Ancak siz geçiktirmeyin.

    Teşekkürler Dr.Rengin Türkgüler :)) Yusuf Özdek

Ameliyatsız Varis TedavisiSık Sorulan Sorular1
  • Varis Nasıl Geçer?
    Varis Nasıl Geçer?

    Toplardamarlarda oluşan bir fiziksel sorun olan varis hastalığı tedavi edilmediği müddetçe geçmez. Bu nedenle varis ancak tedavi edilerek geçer. Varis tedavisi olarak yapılan araştırmalarda bitkisel varis tedavisi yöntemleri, varis ilaçları ve sülükle varis tedavisi gibi yöntemler varis nasıl geçer sorusunun cevabı DEĞİLDİR. 

    Varis Neden Olur Nasıl Geçer?

    Sağlıklı bir toplardamarda kan kalbe doğru hareket eder. Toplardamarlardaki kapakçıkların düzgün çalışmamasından dolayı kan damarlarda birikmeye başlar ve damarda şişme meydana gelir. Varis neden olur nasıl geçer? Varis genellikle bacaktaki toplardamarlarda görülür. Ayakta uzun süre kalmayı gerektirecek işlerde çalışanlarda varis görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca hamilelikte de ortaya çıkabilir. Hareketsiz kalmak ve spor yapmamak da varisi tetikleyici bir unsurdur. Varis ancak tedavi edilerek geçer. 

    Varis Ağrıları İçin Ne Yapmalı?

    Eğer varis ağrıları için ne yapmalı ağrılar için çözüm arıyorsanız aşağıdaki basit yolları deneyebilirsiniz:

    • Evinizde kanepenize veya yatağınıza uzanın. Bacaklarınızın altına 20- 30 cm yükseklikte bir yastık koyun ve yaklaşık 30 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.
    • Her gün düzenli yürüyüşler yapın.
    • Aloe Vera aromalı kremler ile bacaklarınıza masaj yapın. Aloe Vera'nın ferahlatıcı etkisi varisli bölgenizi bir nebze olsun rahatlatacaktır.
    • Varis çorabı kullanın.
    • En önemlisi ise hareketsiz bir yaşamdan sakının.

    Yukarıda verilen önerilerin hiçbiri tamamen varisi ortadan kaldıracak yöntemler değildir. Sadece ağrılarınızı hafifletmek amacıyla yardımcı unsurlardır. Varis tedavisi olmayı geciktirmeyin ve derhal randevu alın. 

    Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Günümüzde varis tedavisi için cerrahi olmayan yöntemler tercih edilmektedir. Bunlar;

    • Lazer ve Radyofrekans Tedavisi : Lazer ve Radyofrekans tedavilerinde amaç sıcaklık ve radyo frekansları ile damarın kapatılmasını sağlamaktır.
    • Buhar Tedavisi : Buharla tedavi, damarın içine steril sıcak su buharı püskürtürülerek uygulanan bir yöntemdir.
    • Yapışkan (Zamk) Tedavisi : Yapışkan tedavi yöntemi, Lazer ve Radyofrekans tedavilerine çok benzemektedir.
    • Köpük Tedavisi (Skleroterapi) : Köpükle tedavi, şişen damarların görünümünü azaltmak için kullanılmaktadır. Varisli damarın içine iğne ile girilerek damar kapatıcı ilacı verme işlemidir.

    İlerlemiş ve ağrılı varisler için cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

    Varis İlacı İşe Yarar mı?

    Varis ilacı ile varisli damarlar yok edilemez. İlaçlar yalnızca ağrıların giderilmesi ve şişkinliğin azaltılması amacıyla kullanılmaktadır.

    Ayrıca aspirin ve kan sulandırıcı birtakım ilaçlar da pıhtı riskinin yüksek olduğu varislerde yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılabilir.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • E
    Eren Korkmaz10.03.2019

    Rengin hocam merhaba, benim acilen varis tedavisi olmam gerekiyor. Kırşehir'de oturuyorum. Burada tedavi olabileceğim bir varis tedavi merkezi önerebilir misiniz?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Eren bey merhaba, biz sizlere sadece Ankara da hizmet verebiliyoruz. Kırşehir de tavsiye edebileceğimiz bir yer ne yazık ki yok. Ameliyatsız varis tedavisi Ankara da bulunan kliniğimizde aynı gün yapıp sizi yolcu edebiliriz. Varis tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi için 0 312224 13 14 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

  • H
    Handan28.02.2019

    hocam benim bacaklarımda 2 yıldır varis çıkmaya başladı. tedavi olmak istiyorum ama korkuyorum. varisin tedavisi için ne kadar zaman ayırmam lazım. bir de varisin tedavisi ağrılı oluyor mu. teşekkürler

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Handan hanım merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Korkacağınız tedavi yöntemleri değildir.Sağlıklı,kolay ve etkili tedavilerdir. Size bir zaman belirtmem için sizi muayene etmem,doppler ultrason çekip sonuca göre bir venöz haritalama çıkarmam lazım. Kılcal ve orta dereceli varislere köpük skleroterapi tedavisi yapıyorum. Venöz yetmezlik,damar genişlemesi,iç varis ve ameliyatlık damarlara teknolojinin son örneği endovenöz lazer ablasyon (EVLA) tedavisi yapıyorum. Bu tedavilerden sonra normal hayatınıza devam edebiliyorsunuz.Kesi,dikiş,anestezi almıyorsunuz. İşinize,yaşamınıza hemen tedaviden sonra dönebiliyorsunuz. Ağrı,sızı olmuyor gayet rahat tedavilerdir. Daha detaylı bilgi için 0532 385 31 93 numaralı klinik hattımızı arayabilirsiniz.Teşekkürler.

  • H
    Hüseyin Elten27.12.2018

    Varis hastalığım var ama bu hastalığın tedavisini özel yerde yaptıracak imkanım yok. bu nedenle varis tedavisi yapan devlet hastanesi arıyorum. bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? teşekkür ederim.

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Hüseyin bey çok geçmiş olsun. Devlet hastanesinde ameliyatlı varis tedavisi yapılıyor. Maalesef tekrarlama yapıyor ve otuz güne kadar yatak istirahati gerektiriyor. EVLA tedavisi sayesinde işlemden hemen sonra yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Devlet hastanelerinin çoğuna muayene olabilirsiniz. Teşekkürler.

  • K
    Kuzey Kartal19.12.2018

    ameliyatsız varis tedavisi fiyatları hakkında bilgi verir misiniz?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Kuzey bey 0532 385 31 93 numaralı klinik hattımızı arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.Teşekkürler.

  • N
    Nurşen Su30.06.2018

    Venöz yetmezlik tedavisi

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Nurşen Hanım Merhabalar öncelikle geçmiş olsun bize bırakmış olduğunuz telefon numarasından sizi bire bir arayarak detaylı bilgi vereceğiz.

  • F
    Feruze14.05.2018

    Bacallarimda varikozum varda doktor nasil tedavi yapabilirim?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Geçmiş olsun. Öncelikle Ayakta Bilateral Venöz Doppler Ultrason ile damarların neden oluştuğunu, varsa problemin ana nedenini tespit etmek gerekir. Problemin nedenine yönelik olarak EVLA ve/veya köpük skleroterapi yapılabilir. İyi günler diliyorum.

  • H
    Hamiyet Yoldaş14.05.2018

    Kılcal damarlarda varis var

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Geçmiş olsun Hamiyet hanım. Kılcal damar tedavisi köpük skleroterapi ile yapılabilmektedir ve oldukça başarılı şekilde sonuç alınmaktadır. Bize ulaşırsanız yardımcı olabiliriz. Sağlıklı günler diliyorum.

Soru Sor
Adres Ufuk Üniversitesi Caddesi, Farilya Business Center, No: 8 Kat: 14 Ofis: 68 Çukurambar / Çankaya / Ankara Klinik 0312 224 1314 Mobil 0532 385 3193 Mail infodrrengin.com
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0312 224 13140532 385 3193