1. HASTA YORUMLARI
  2. SIK SORULANLAR
Varis Tedavisi | Dr. Rengin TÜRKGÜLERVARİS TEDAVİSİ
  1. HASTA YORUMLARI
  2. +90312 224 1314
Varis Tedavisi | Dr. Rengin TÜRKGÜLERVaris Tedavisi | Dr. Rengin TÜRKGÜLER

Varis Hastalığı

Varis Hastalığı

Genel olarak bacak toplardamarlarındaki genişlemeye varis hastalığı denilir. Varis bir hastalık olup ciddiye alınmalı ve tedavisi geciktirilmemelidir. Varis hastalığı çoğu hasta tarafından estetik kaygılar ile tedavi ettirilmesine rağmen sağlık açısından ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.

Varis Nedir

Varis Hastalığı
Vücudumuzda bulunan damarların görevi kan dolaşımı yapmaktır. Atardamarlar vücutta bulunan organlara ve dokulara temiz kanı taşırken, toplardamarlar ise kirli kanı kalbe geri gönderir. Kan kalbe doğru çıkarken kanın geriye doğru kaçmaması için damarlarda kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklardaki mekanizma sayesinde pis kan geri akmaz. Eğer bu sistem bozulursa varis oluşur. Toplardamarların genişlemesi ve şişmesi olarak da adlandırılan varis, daha çok kadınlarda görülür. Varis nedir sorusunun en basit cevabı budur.

Varis zararlarının sadece estetik bir sorun olduğu zannedilse de sağlık açısından da düşünülmelidir. Çünkü varisin oluşması, kalbe giden damarlarda problem olduğu anlamına gelir. Bu durum kan akışının yavaşlaması, damarlarda meydana gelen tıkanıklık nedeniyle organların zarar görmesi gibi problemlere yol açabilir. Dolayısıyla varis önemsenmeli ve tedavi olunmalıdır.

Varis Nasıl Tedavi Edilir?

Varis şikâyeti olan hastalarının çoğu varise hangi doktor bakar bilmedikleri için genel olarak Sağlık Ocağı'na ya da Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölümü'ne muayene olurlar. Ancak bu doktorlar varis konusunda uzman olmadıkları için ilaç yazarlar veya varis çorabı önerirler. Bu durum tedaviden çok ağrıları azaltmaya yöneliktir. Peki varis nasıl tedavi edilir? Varisin tedavi yöntemleri nelerdir ve varis nasıl önlenir gibi konularda uzman doktorlar hastayı varisin büyüklüğüne göre yönlendirir. Ameliyat gerektirmeyen durumda ise skleroterapi ile varis damarlarının kapanması için bir sıvı enjektesi yapıldıktan sonra varisler solgunlaşır. Bunun dışında lazer ameliyatları, köpük tedavisi gibi yöntemlerle de varis yok edilir. 

Varis İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Varis, uzun süre hareketsiz kalan kişilerde veya ayakta çalışan kişilerde görülür. Bu yüzden öğretmen hastalığı olarak da bilinir. Varis rahatsızlığı toplardamarlarda görüldüğü gibi kılcal damarlarda da görülebilir. Bu daha çok varis başlangıcı olarak görülür. Tedavi için varis hangi bölüme girer bunu bilip doğru yere muayene olunmalıdır. Bu bir damar rahatsızlığı olduğundan muayene olduğunuz varis doktorunun girişimsel radyoloji uzmanı olması gerekir. Muayeneden sonra doktor varisin boyutuna göre tedavi belirler. Varis doktoru artık girişimsel radyoloji uzmanlarıdır. Varis, toplardamarların şişmesi veya fonksiyonlarını yitirmesi ile oluştuğundan iyileşmesi için ilaç tedavisi, krem ve bitkisel tedaviler çözüm olmaz.

Varisin dört derecesi veya tipi vardır:

Derece 1 Varisler

Bu aşamada, morumsu-mor damarlar bazı yerlerde ve ciltte görülür. Bazen yıldız şeklinde olabilirler ve örümcek damarları olarak adlandırılırlar. Genellikle sadece kozmetik bir problemdir, ancak bazı durumlarda bacaklarda ağırlık ve yorgunluk hissi üretebilirler.

Derece 2 Varisler

Damarlar daha görünür hale gelir ve ilk belirtiler fark edilmeye başlar, örneğin:

  • Bacaklarda ağırlık ve yorgunluk.
  • Ağrı
  • Kramplar
  • Karıncalanma
  • Isı veya kaşıntı ve batma hissi.

Derece 3 Varisler

Damarlar daha geniş ve kıvrımlıdır. Semptomlar giderek artar ve cilt renginde şişme ve ödem ve değişiklikler olur

Derece 4 Varisler

Egzama alanları ve ülserler ortaya çıkar. Ülserlerin tedavisi zordur ve kolayca enfekte olabilir.

Varis HastalığıHasta Yorumları5
  • Varislerimden kurtuldum 03.01.2018
    Bacak kılcal damar tedavisi yaptıranlar

    Genç kızlığımdan beri varislerim vardı. Korkumdan dolayı tedavi olamıyordum.  Rengin hn. muayenesini TV gördüm. Bir cesaret geldim. Rengin hn. görüştüm. Konuşmaları , ilgi ve alakası ile tedavi olmaya karar verdim. 3 seans geldim. Varislerimden kurtuldum. Bu zamana kadar boşuna beklemişim, korkmuşum. Varisleri olan , tedaviden korkanlar hiç korkmadan Rengin hn. muayenehasine gelip tedavi olabilirler .

    Rengin hn ve Safiye hanıma çok teşekkür ederim.

     

  • Varis Tedavisinden sonra bacaklarım bir tüy gibi hafifledi 03.12.2019
    Skleroterapi varis tedavisi yaptıranlar

    Yaklaşık yirmi yıldır varis sıkıntım vardı.Ağrılarım son on aydır çok artmıştı. Artık özellikle sol ayağımın üstüne basamıyordum. 

    Dr. rengin Türkgüler Hocam'a yaptığım araştırmalar sonucu ulaştım. İyi ki ona rastgelmişim. Rengin Hocam ilk olarak görüntülü

    inceleme yaptı. Her iki bacağımda da dışardan da rahatça görünen kalın varisli damarlarım vardı. Ana damarımda sorun olmadığını

    söyledi. Rengin Hocam her iki bacağım için skleroterapi tedavisi yapacağını belirtti. İlk seansıma aynı gün başladı. Hiç ağrı hissetmedim.

    Rengin Hocam ertesi gün içinde randevu verdi ve ikinci seansımı aldım. Bir mucize gibiydi. Bacaklarım bir tüy gibi hafifledi. Çok şükür

    ağrılarım son buldu. İlk bir hafta varis çorabı giydim ve merhemimi, yağımı sürdüm. Bir ay sonra Rengin Hocam'a kontrole geldim.

    Beraber öncesi fotoğraflarıma baktık. Hiç bir damarımın izi kalmamıştı. Ağrılar bitmişti.

    Dr. Rengin Türkgüler hocam size çok teşekkür ederim. Derdime derman oldunuz.

    Uzun yıllar bu kutsal mesleği yapmanızı, benim gibi herkese şifa vermenizi dilerim.

    Emekli İngilizce Öğretmeni 

    Aylin ÇAKIREL 

  • Bacağım Gerçekten Yeniden Doğdu 28.10.2017
    Lazerle varis tedavisi yaptıran hasta yorumu

    Öncelikle siz değerli insanları tanıdığım için çok mutluyum. Benim öyle bir ağrılarım vardı ki anlatılmaz. Resmen bacağım yok gibiydi. Ama bir gün ansızın bir abimin vasıtasıyla Rengin hocam'a yönlendirildim ve ilk önce bana Lazer tedavisini uygun gördü. Ardından köpüklü tedavi ve 3 gün sonrasında tekrar köpüklü tedavi ve bir buçuk ay sonunda aldığımız sonuç inanılmaz ve eskisi ile alakası yok bacağım gerçekten yeniden doğdu. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım ve demek istediğim tek bir şey var. Rengin hocamı bu olay ile bağlantısı olan dostlarımı yönlendirmek. Benden bu kadar. Üç ay sonra görüşmek üzere k.i.b. Allah yolunuzu bahtınızı açık eylesin çok teşekkür ederim.

    Yunus Deniz

    Bayrampaşa / İstanbul. 

  • Varislerim iki seansta bitmiş durumda 09.04.2019
    Varislere köpük tedavisi yaptıranlar

    Sayın Rengin Hocam;

    Varis tedavisi için geldiğim bu yerde büyük memnuniyetle ayrıldım.Abimde de olduğu için tekrarlamasından çekiniyordum ama rengin Hocamla birlikte 2 seansta iki bacağımda bitmiş durumda.

    Şuan çok rahatım bügünde kontrole geldim ve herşeyin çok iyi gittiğini öğrendim. Hem sağlık açısından hemde görünüş açısından heryeş çok iyi. İlginiz, güler yüzünüz herşey için çok teşekkürler.

    Benim işlemim artık bitti.

    Sevgilerle

    Kadir Yiğit Hatipoğlu

    01.04.2019

  • Kesinlikle kesi ve dikiş yok 24.01.2018
    Lazerle varis tedavisi yaptıranlar
    Kesinlikle kesi ve dikiş yok

    Dr.Rengin Hanıma Kardeşim Emrah Özdek aracılığı ile ulaştım. Yıllardır çekmiş olduğum rahatsızlık geceleri uykularımın bölünmesi, bacaklarımda ağrı ve ara ara devam eden kramp ağrıları ve dahası...

    Tedavi olduğum süreç sonrası bu sıkıntılarımdan ve şikayetlerimden kurtulmuş olmam ve tedavi sürecindeki en önemli noktalardan birisi de kesinlikle kesi ve dikiş olmaması oldukça başarılı.

    8 yıldır çektiğim bu rahatsızlığı kendi ihmalime veriyorum Ancak siz geçiktirmeyin.

    Teşekkürler Dr.Rengin Türkgüler :)) Yusuf Özdek

Varis HastalığıSık Sorulan Sorular3
  • Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur
    Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur, Bir bütün olarak vücudu nasıl etkiler 

    Doktora gitmek için çok ciddi bir neden olana kadar insanlar genellikle bu hastalığa göz yumarlar. Bununla birlikte, uzmanlar komplikasyonlara yol açmadan erken aşamalarda teşhis ve tedavi edilmesini önermektedir.

    Varisli damarlar tedavi edilmezse, gelecekte olabilecekler:

    • Venöz sistemde geri dönüşü olmayan değişiklikler.
    • Tromboz - etkilenen damarların duvarlarında kırılan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen kan pıhtıları görülür.
    • Yüke dayanmayan, kopan varislerden kanama.
    • Akciğerdeki bir arterin gövdesine bir kan pıhtısı girdiğinde pulmoner enfarktüs veya PE (pulmoner emboli) dahil tromboembolizm. Akciğeri besleyen damara bir kan pıhtısı girerse, organın kaybına neden olabilir. Yer değiştirdiğinde, bir kan pıhtısı kan dolaşımından daha derin damarlara geçebilir ve tromboza neden olabilir.
    • Trofik ülserler kanayan açık yaralar, etraflarındaki deri renk değiştirir. Böyle bir durum sadece estetik değil, aynı zamanda enfeksiyon olasılığı nedeniyle de tehlikelidir.
    • Dermatit, cildin iltihaplanmasıdır.
    • Egzama, kaşıntı ve yanmanın eşlik ettiği deri döküntüsüdür.
    • Ölümcül olabilen akut tromboflebit.
    • Flebit - damar duvarı iltihaplanır, kalınlaşır, ağrı oluşur, buradaki cilt kırmızıya döner.
  • Varisle mücadele için öneriler
    Varisle mücadele için öneriler

    Ağır bacakları rahatlatmak ve uzanırken kan dönüşünü iyileştirmek için uygulanması kolay olan geleneksel bir teknik, yatağın ayaklarını kaldırmaktır. Basamak yükseltici kullanılabilir.

    Bir başka basit varis önleme hareketi: ayak bileklerinizden uyluklarınıza bir soğuk su püskürtmesi yaparak duşunuzu bitirin. Soğuk, vazokonstriktör etkiye sahiptir (kan damarlarını daraltır).

    Varisi önlemenin ve tedavi etmenin en iyi bilinen yöntemi, kompresyon çorapları veya varis çorapları olarak da adlandırılan kompresyon çoraplarıdır.

    Prensip basittir ve binlerce yıldır kullanılmaktadır: bir çorap veya bantlar
    bacaklar, ödem riskini azaltır ve damarların genişlemesini önler. Bantlar, çoraplar uzun süre kullanılabilir olduğunda geçici kullanım için tasarlanmıştır.

    Günümüzde kompresyon çorapları rahatlık ve estetik açıdan gelişmiştir. Hatta bazen tonlama maddeleri ile emprenye edilirler.

    Dikkat, sıkıştırma ve çekişme eşanlamlı değildir: Çekişme etkisini yalnızca kas kasılması sırasında gösterdiğinde sıkıştırma kalıcı olarak uygulanır. Başka bir deyişle, bir kompresyon çorabı bacağı yalnızca kasları kasıldığında (örneğin yürürken) kompresyon çorapları sürekli hareket ederken sıkılaştırır. İki eylem tamamlayıcıdır.

    Çoraplar, milimetre cıva (mmHg) cinsinden ifade edilen basınç dayanımlarına göre sınıflandırılır. Varis çoraplarında 4 sınıf vardır.

    • Sınıf I (10 ila 15 mmHg - 13-20 hPa - hafif venöz yetmezlik).
    • Sınıf II (15 ila 20 mmHg - 20,1-27 hPa - orta derecede venöz yetmezlik),
    • Sınıf III (20 ila 36 mmHg - 27,1-48 hPa - şiddetli venöz yetmezlik),
    • Sınıf IV (> 36 mmHg).


    Hangi kompresyon sınıfının kullanılacağına doktor karar verir. Daha sonra doktor veya eczacı, çorabın en uygun şeklini ve modelini belirlemek için bacak ölçülerini alır.
    Hastalara, özellikle artrit hastalarına yardımcı olmak için çoraplarını giymelerine yardımcı olmak için farklı sistemler - çoraplar - ve teknikler geliştirilmiştir. IPS <0.6 olan alt ekstremitelerde

    septik tromboz, phlegmatia coerulae dolens , ilerlemiş diyabetik mikroanjiyopati ve obliteratif arter hastalığında kompresyon bantları ve çoraplar kontrendikedir .

    Varis hastalığı ve hava yolculuğu

    Varisli damarlar, uçak yolculuğu sırasında venöz tromboz gelişiminde bir risk faktörüdür. Bu problemden kaçınmak için hareket edin, uçakta yürüyün, su için ve en önemlisi kompresyon çorabı giyin.  

    Varis tedavisi
    Varis tedavisi için bitkiler ve ilaçlar

    Bitkisel tıpta at kestanesinin varisli damarlara karşı ideal bitki olduğu söylenmektedir. Tohumları antiinflamatuar, antiemik ve vazokonstriktör özelliklere sahip aescin içerir.

    Varisli damarlara karşı bir başka ünlü bitki: kırmızı asma .

    Bir mentol jelitopikal olarak uygulanan ferahlatıcı ayrıca ağrıyı hafifletebilir ve vazokonstriktör etkiye sahip olabilir.

    Varis tedavisi olanlardan olun

    Komplikasyonları önlemek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için sorunlu damarlar çıkarılabilir. Tedavi süreçleri şunları içerir:

    • Skleroterapi,
    • Termal ablasyon, Lazerle varis tedavisi ya da EVLA
    • Ameliyat.

    Skleroterapide damarın içine skleroterapi ürününün enjekte edilmesini içerir. Bir varyant, mikroskleroz, örümcek damarlarını hedef alır. Diğer tedavi yöntemi Lazer, radyo frekansı veya su buharı ile yapılabilir. Son olarak, varisli damarlar skleroterapi ile tedavi edilemediğinde, cerrahi seçenek kalır : sıyırma veya flebektomi yani varis ameliyatı

     

  • Varis Nasıl Geçer?
    Varis Nasıl Geçer?

    Toplardamarlarda oluşan bir fiziksel sorun olan varis hastalığı tedavi edilmediği müddetçe geçmez. Bu nedenle varis ancak tedavi edilerek geçer. Varis tedavisi olarak yapılan araştırmalarda bitkisel varis tedavisi yöntemleri, varis ilaçları ve sülükle varis tedavisi gibi yöntemler varis nasıl geçer sorusunun cevabı DEĞİLDİR. 

    Varis Neden Olur Nasıl Geçer?

    Sağlıklı bir toplardamarda kan kalbe doğru hareket eder. Toplardamarlardaki kapakçıkların düzgün çalışmamasından dolayı kan damarlarda birikmeye başlar ve damarda şişme meydana gelir. Varis neden olur nasıl geçer? Varis genellikle bacaktaki toplardamarlarda görülür. Ayakta uzun süre kalmayı gerektirecek işlerde çalışanlarda varis görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca hamilelikte de ortaya çıkabilir. Hareketsiz kalmak ve spor yapmamak da varisi tetikleyici bir unsurdur. Varis ancak tedavi edilerek geçer. 

    Varis Ağrıları İçin Ne Yapmalı?

    Eğer varis ağrıları için ne yapmalı ağrılar için çözüm arıyorsanız aşağıdaki basit yolları deneyebilirsiniz:

    • Evinizde kanepenize veya yatağınıza uzanın. Bacaklarınızın altına 20- 30 cm yükseklikte bir yastık koyun ve yaklaşık 30 dakika boyunca bu şekilde bekleyin.
    • Her gün düzenli yürüyüşler yapın.
    • Aloe Vera aromalı kremler ile bacaklarınıza masaj yapın. Aloe Vera'nın ferahlatıcı etkisi varisli bölgenizi bir nebze olsun rahatlatacaktır.
    • Varis çorabı kullanın.
    • En önemlisi ise hareketsiz bir yaşamdan sakının.

    Yukarıda verilen önerilerin hiçbiri tamamen varisi ortadan kaldıracak yöntemler değildir. Sadece ağrılarınızı hafifletmek amacıyla yardımcı unsurlardır. Varis tedavisi olmayı geciktirmeyin ve derhal randevu alın. 

    Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Günümüzde varis tedavisi için cerrahi olmayan yöntemler tercih edilmektedir. Bunlar;

    • Lazer ve Radyofrekans Tedavisi : Lazer ve Radyofrekans tedavilerinde amaç sıcaklık ve radyo frekansları ile damarın kapatılmasını sağlamaktır.
    • Buhar Tedavisi : Buharla tedavi, damarın içine steril sıcak su buharı püskürtürülerek uygulanan bir yöntemdir.
    • Yapışkan (Zamk) Tedavisi : Yapışkan tedavi yöntemi, Lazer ve Radyofrekans tedavilerine çok benzemektedir.
    • Köpük Tedavisi (Skleroterapi) : Köpükle tedavi, şişen damarların görünümünü azaltmak için kullanılmaktadır. Varisli damarın içine iğne ile girilerek damar kapatıcı ilacı verme işlemidir.

    İlerlemiş ve ağrılı varisler için cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

    Varis İlacı İşe Yarar mı?

    Varis ilacı ile varisli damarlar yok edilemez. İlaçlar yalnızca ağrıların giderilmesi ve şişkinliğin azaltılması amacıyla kullanılmaktadır.

    Ayrıca aspirin ve kan sulandırıcı birtakım ilaçlar da pıhtı riskinin yüksek olduğu varislerde yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılabilir.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • Y
    Yurdagül Hocalıoğlu22.12.2017

    doktor hanın merhaba, varis hastalığının tüm belirtileri bende var. tedavi olmak istiyorum. ama arkadaşlarıma sizden bahsettim. radyoloji uzmanı varisten ne anlar dediler. bu konuda yazınızı da okudum ama varise hangi doktor bakar sorusuna net bir cevap için bana telefon ile bilgi verir misiniz.

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Yurdagül hanım öncelikle geçmiş olsun, Ben girişimsel radyoloji uzmanıyım. Girişimsel radyoloji uzmanları dünyanın her yerinde pek çok hastalığı ameliyatsız olarak tedavi etmektedirler. Cerrahi yöntemlerin alternatifi olarak ortaya çıkan yöntemler kapalı ameliyat olarak da bilinmektedir. Daha fazla bilgi için bize telefon ile ulaşabilirsiniz.

Soru Sor
Adres Ufuk Üniversitesi Caddesi, Farilya Business Center, No: 8 Kat: 14 Ofis: 68 Çukurambar / Çankaya / Ankara Klinik 0312 224 1314 Mobil 0532 385 3193 Mail infodrrengin.com
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0312 224 13140532 385 3193